Vis mine prosjektlister

Mine prosjektlister

Hjem / SenseIT / Arbeidsmiljø / Med ergonomi som verktøy
Arbeidsmiljø

Med ergonomi som verktøy

Av: Dorthe Smeby |
Legg til i liste

Legg til i prosjektliste

Avbryt

Prosjektliste oppdatert

Stolen Back App ble utviklet av norske Freddy Johnsen i 2001, og er en ergonomisk kontorstol med unike kvaliteter.

Store deler av dagen til de aller fleste tilbringes sittende, og undersøkelser viser at voksne nordmenn tilbringer rundt 60 prosent av sin våkne tid stillesittende eller i ro. En riktig sittestilling er derfor alfa og omega både for fremtidig helse og forebygging av muskel- og skjelettplager, noe Freddy Johnsen la som utgangspunkt for utvikling av stolen som ikke er som alle andre.


Back App er et unikt sittemøbel for de som ønsker sterkere rygg – enten på grunn av ryggplager eller som forebyggende tiltak. Stolen er konstruert av et sete montert på en stang festet i en stabil gulvsokkel, hvor føttene hviler på et mykt dempemateriale. Bevegelsene som oppstår når man finner balansen på setet gjør at man automatisk trener musklene som støtter ryggsøylen, og designet er utformet slik at man trener mens man sitter.

Enkel forretningshemmelighet

Jeg har en helt annen bakgrunn en ergonomiske stoler, og er utdannet innen ernæring på dyr med en doktorgrad fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, sier Freddy. – Grunnen til at jeg jobber med Back App-stolen er fordi jeg hadde alvorlige ryggproblemer, og etter min andre ryggoperasjonen fant jeg opp Back App i 2001.

Kan du si litt om reisen fra idé til ferdig produkt?

Jeg trodde først et av selskapene som produserer ergonomiske stoler skulle kjøpe teknologien, og både produsere og selge møbelet. Men ingen var interessert, og det var heller ikke noen som ville investere i prosjektet. Til slutt finansierte vi det delvis selv med støtte fra Innovasjon Norge og mindre selskaper som solgte ergonomiske produkter. Så startet vi i det små og utviklet produkter og markeder selv. Designer Jostein Magerøy og jeg har vært de eneste ansatte i Back App AS. Vi produserer og selger i samarbeid med andre selskaper som produserer deler, monterer og driver logistikk og salg. En enkel og fleksibel modell som ikke krever store investeringer.

Produktet viste vi for første gang på en kiropraktorkonferanse i Norge. De elsket det, omfavnet stolen og gjorde det til sitt. Back App virker, det er hemmeligheten bak vår suksess. Du trener mens du sitter, får sterkere muskler i rygg, nakke og skuldre, blir mer opplagt og yter bedre på jobben. Effektene er dokumentert i vitenskapelige studier og i praktiske forsøk. Min vitenskapelige bakgrunn har også gjort det lettere for oss å få gjennomført forsøk i samarbeid med de beste forskerne på ergonomi i verden.

Dokumenterte fordeler

Hvordan har interessen vært for produktet? Og hvor går veien fremover for Back App?

Interessen har vært en stor overraskelse for meg, og fra den spede begynnelse har vi nå solgt rundt 100 000 stoler – hovedsakelig i Skandinavia. Vi har også utviklet tilleggsprodukter, og tilbyr Back App-stolen med og uten hjul og Back App 360 balansebrett som har samme teknologi som stolen. Nye produkter er også underveis. For tiden jobber vi med praktisk dokumentasjon, og gjennomfører  såkalte «field trials» i bedrifter. Det går ut på at ansatte setter bort sin vanlige kontorstol og går over til Back App-stolen og Back App balansebrett i seks måneder. En tredjepart, Force Technology, gjennomfører undersøkelsen for oss, kjører statistikk på resultatene og lager rapport.

Den første studien som ble gjennomført fant sted i Finland, og tok utgangspunkt i 70 personer fra deres største forsikringsselskap. Resultatene var udelt positive, og rapporterte om 44 prosent færre med hodepine, 38 prosent færre med smerter i nakke og skuldre og en nedgang i 50 prosent som hadde ryggsmerter.

Nå kjører vi tilsvarende forsøk i Sverige og i Danmark med til sammen 135 deltakere. I Norge starter vi opp snart med 100 deltakere. Og resultatene så langt støtter opp om resultatene fra den finske undersøkelsen.

For tiden holder Freddy Johnsen hus i USA med som mål å starte opp salget av Back App-stolen over dammen. Han melder om interesse for ergonomiske produkter også på det amerikanske markedet, og da særlig i Silicon Valley hvor interessen for ergonomi er større enn i andre deler av USA. Han mener Back Apps suksess kommer av at produktet virkelig fungerer, og får motivasjon av å høre om brukere som har fått en enklere sittehverdag.

Det er så oppløftende å lese brukererfaringer og historier om folk som har hatt store problemer med sitting som nå fungerer på jobben. Back App stolen virker, og det er derfor vi har lykkes. Ikke fordi vi har drevet mengder med smart markedsføring, for mye penger til markedsføring har vi aldri hatt. Vi selger fordi folk snakker med hverandre og sprer budskapet. Effektene er vi sikre på, og vi garanterer sterkere rygg!