Vis mine prosjektlister

Mine prosjektlister

Hjem / SenseIT / Populære innlegg / Møbler og tilfeldigheter
Design, Populære innlegg

Møbler og tilfeldigheter

Av: Hans Petter Smeby, Nytt Rom |
Legg til i liste

Legg til i prosjektliste

Avbryt

Prosjektliste oppdatert

Jan Dubois, også kjent som “Vitramannen”, har vært et kjent fjes i møbelindustrien i en årrekke. I år går han av med pensjon, etter et halvt liv i bransjen han egentlig havnet i på slump.

Etter 39 år i møbelbransjen, 14 av dem som prosjektansvarlig hos Vitra, har Jan Dubois opparbeidet seg en unik forståelse for produktdesign, trender og kontraktmarkedet generelt. – Jeg har vært involvert i Vitra fra de startet opp i Norge, og jeg begynte i april 2004, sier han. – Vi var da kun tre personer, og opplevde stor suksess med gode salgstall og omsetningsøkning år for år. Etter hvert kom flere og flere ansatte til, og Vitra har i dag 19 ansatte og en omsetning på 100 millioner kroner.

Jan Dubois ble født i Söderhamn 20 mil nord for Stockholm, men vokste opp i den lille byen Ljungbyhed i Skåne. Med en tøff start på livet mistet han begge foreldrene tidlig, og i mangel på slektninger i nærheten tilbrakte han fem år på en svært lite hyggelig kostskole. Etter å ha gått ut av gymnaset i 68 var Jan innom både militærtjeneste og idrettshøgskole, og studerte blant annet i Innsbruck, Heidelberg og København før han reiste jorden rundt i halvannet år. Han beskriver denne reisen som tiden han ble voksen, samt utviklet sine sosiale og kommunikative evner. Etter en periode som lærer på Vancouver University endte han opp på Cuba – et opphold som skulle vise seg å ende brått.

– Hvordan startet din interesse for møbler?

– Min inngang i møbelbransjen skjedde egentlig ganske tilfeldig… Jeg ble kastet ut fra Cuba da jeg ble tatt med noen gamle Baptista-dollars, og ble holdt i forvaring på øya sammen med noen andre svensker. Vi ble sendt videre til Oslo via Madrid februar 1979. I kortbukser og t-skjorte i femten minusgrader traff jeg en nydelig dame her, og vi ble etter hvert foreldre til to jenter. Og etter hvert måtte jeg jo ha en jobb, og da det tok for lang tid å få min utdanning godkjent søkte jeg litt her og der på måfå. Jeg fikk jobb på mitt første jobbintervju – som møbelselger hos Egil B. Rytterager. Her solgte jeg Edsbyns kontormøbler sammen med hans to sønner, men visste omtrent ikke hva en kontorstol eller en pult var… Etter hvert merket jeg at jeg hadde lett for å komme i kontakt med mennesker, og det var noen fine år hvor jeg lærte mye. Videre var jeg innom både møbelforetaket Finn Claussen i 1982-85, Einersen Kontor og Data hvor jeg solgte alle typer møbler til offentlig miljø, og på 90- og begynnelsen av 2000-tallet jobbet jeg hos Kinnarps. I 2004 begynte jeg hos Vitra. Jeg ble ansatt som prosjekt- og arkitektansvarlig  i Oslo- og Akershus-området, hvor jobben gikk ut på å finne interessante prosjekter på et tidlig stadium.

– Hvordan vil du si bransjen har utviklet seg de seneste årene?

– Jeg må si jeg synes det er mye likt, både når det kommer til det offentlige og private. Det er samme stil, samme farger og ikke minst lite farger. På privatmarkedet savner jeg litt personlighet og det er få som markerer seg og skiller seg ut. Ellers ser jeg med interesse på de seneste årenes sammenslåinger, som for eksempel Inputs oppkjøp av EFG. Forhandlerne blir større, noe som kan gi flere muligheter.

– Helt til slutt; hva er ditt all time-favoritt fra Vitra?

– Mitt favorittmøbel er Prouvé Cite Chair, designet av Jean Prouvé. Den er elegant og tidløs!

 

Hans Petter Smeby, Nytt Rom, i samarbeid med SenseOn
nyttrom.no