Vis mine prosjektlister

Mine prosjektlister

Hjem / SenseIT / Arbeidsmiljø / Hva er egentlig akustikk?
Arbeidsmiljø, Populære innlegg

Hva er egentlig akustikk?

Av: Håkon Vinogg, Rådgivende Sivilingeniør Akustikk |
Legg til i liste

Legg til i prosjektliste

Avbryt

Prosjektliste oppdatert

Sansene våre kan både overraske oss, utfordre oss, lure oss og glede oss. Enten bevisst, som når solen titter over horisonten og får morgenkaffen til å smake litt ekstra godt, eller ubevisst, som når puddersnøen gir oss en indre ro eller fargevalget i et rom innvirker på humøret.

Men er vi mer bevisste visse sanseinntrykk? En del av svaret er nok sosiologisk. I noen kulturer benyttes lukter for å sette stemning, i andre er lysforholdene i offentlige rom nøye gjennomtenkt. Men når det kommer til lyd, så er dette noe veldig mange ignorerer eller tar for gitt. Kanskje fordi lyd kan være så mangt?

Rytmer, støy, absorpsjon, melodier, tale, klang, retningssans, ekko, romstørrelse, isolasjon, frekvenser… Dette er nødvendigvis overveldende for mange. Forståelig nok, for lyd er i tillegg meget matematisk komplekst. Men det er så absolutt mulig å «innrede» lyden i et rom og dermed skape et lydmiljø tilpasset aktivitet; være seg konfidensielle samtaler, musikkformål, handel, avslapping, telefonsamtaler, trening, fokusert arbeid, eller krevende gruppedynamikk med ulike behov på begrenset plass. Mulighetene er mange og gode.

Men tilbake til tema, hva er egentlig akustikk?

Jo, akustikk er «læren om lyd» og stammer helt tilbake til antikken, der Aristoteles oppdaget at lyd er bølger og Pytagoras at musikk kan uttrykkes matematisk. Denne kunnskapen ble eksempelvis brukt til å konstruere scener der publikum best mulig skulle oppfatte taleren, eller religiøse rom der publikum skulle føle på en ydmykhet.

Akustikk er kort fortalt hvordan lyden oppfører seg i et rom. Gulv, vegger, tak og interiør reflekterer og sprer lyd ulikt i alle hørebare frekvenser, og skaper dermed ulike akustiske miljøer. Alle har vel hørt den hule lyden av en umøblert leilighet, eller den vedvarende klangen i en kirke. Derimot tenker veldig få over at bråket i kantinen skyldes manglende akustisk prosjektering.

Idag er akustikk et fagfelt som får mer og mer fokus i alle rom der folk ferdes. Ørene blir endelig tatt på alvor og vi har begynt å forme de akustiske miljøene rundt oss, både privat og på jobb. For hørselen er en av våre sterkeste sanser, og definitivt med på å forme din hverdag.

Kanskje det er på tide at man også lytter til omgivelsene og føler litt ekstra på om man trives?

Vi bør «innrede» lyden i et rom og dermed skape et lydmiljø tilpasset aktiviten, slik skaper man økt trivsel!
Håkon Vinnogg, Rådgivende Sivilingeniør – Akustikk

 

Romakustikk AS – hjelper deg med god lyd på arbeidsplassen. 
Før kjøp av produkter som skrivebords-skjermer, vegg-absorbenter og akustiske tekstiler er det vesentlig å vite hvor mye materiale som skal til for å møte kravene til etterklangstid, og ikke minst riktig plassering av produktene.
Derfor tilbyr Romakustikk rådgivning og eventuelle målinger i forkant av handel. Dette også på små og mellomstore oppdrag. Nettopp for at du som kunde skal vite at sluttresultatet tilfredsstiller krav til god lyd for deg og dine ansatte. For hvorfor ikke gjøre det riktig på første forsøk?
Lurer du på om dine behov kan ha bruk for hjelp? Utfordringen er som oftest å vite hvor mye materiale som skal til for å møte kravene til etterklangstid.

Håkon Vinnogg, Rådgivende Sivilingeniør – Akustikk
@romakustikk

Hvorfor ikke gjøre det riktig på første forsøk, og få en befaring med vår akustikkspesialist? 

La oss bistå deg i å skape et bedre lydmiljø for dine ansatte, besøkende og gjester!

Kontakt oss mer enn gjerne på vår online chat, eller mail: kontakt@senseon.no. Vi er her for å hjelpe i deres prosess!

SenseOn tilbyr en bredde av sertifiserte akustikk produkter, og sammen med innleid kompetanse fra Romakustikk AS, utgjør dette fullverdige og komplette akustiske løsninger tilpasset rommet og aktiviteten.