Vis mine prosjektlister

Mine prosjektlister

Hjem / SenseIT / Arbeidsmiljø / Støy og Helse
Arbeidsmiljø, Populære innlegg

Støy og Helse

Av: Håkon Vinnogg, Rådgivende sivilingeniør Romakustikk AS |
Legg til i liste

Legg til i prosjektliste

Avbryt

Prosjektliste oppdatert

De fleste vil umiddelbart tenke på hørselskader når man omtaler helseplager i støysammenheng. Men dette er bare toppen av isfjellet. Viste du for eksempel at støy påvirker måten kroppen tar opp næringsstoffene i maten du spiser, og at hjerterytmen daglig påvirkes av støynivå? Dette høres kanskje dramatisk ut, men i en rapport peker Verdens Helseorganisasjon (WHO) på at over en million år med god helse går tapt årlig som følge av trafikkstøy bare i Vest-Europa. Andre undersøkelser peker på at støy bidrar til overvekt, fører til søvnproblemer og har negativ innvirkning på både immunsystemet og psyken.

Kanskje har du jobbet overtid på kontoret helt til ventilasjonsanlegget automagisk skrur seg av og kjent på den lettende følelsen av bakgrunnsstøyen som fordufter. Eller har du følt på hvor godt man sover i stillheten på hytta? For mange er det innlysende at et støyfullt arbeidsmiljø vil påvirke stressnivået i kroppen og dermed fører til konsentrasjonsvansker, nervøsitet, muskelplager og den velkjente hodepinen.

Omlegging i arbeidslivet til åpne kontorlandskaper har ført til hodepine også blant akustikere, da slike åpne soner krever detaljert akustisk planlegging. For i tillegg til mer eller mindre nødvendig regulert bakgrunnsstøy har man støy som stadig krever oppmerksomhet, nemlig støy fra kolleger. Og uansett tilrettelegging vil det i åpne landskap alltid være noen som føler seg plaget eller forstyrret av andre.

Dette går nødvendigvis ut over
effektiviteten i en bedrift. Derfor har Byggteknisk Forskrift krav og grenseverdier man må følge, som statistisk legger opp til at ihvertfall 80% i et åpent kontorlandskap er fornøyd med forholdene. Dette høres kanskje merkelig ut, men lyd er også til en viss grad subjektivt og alle har vi ulike grenser for hva vi oppfatter som tilfredstillende. Men en ting er sikkert, uønsket støy skader helsen din.

De fleste bedrifter begynner å forstå viktigheten av et godt akustisk klima på arbeidsplassen og planlegger interiørløsninger som tar akustikk på alvor. Det er nå blitt vanlig å involvere akustiker også ved mindre endringer på interiøret. For i tillegg til å ta vare på helsen til de ansatte fører god akustikk til; større kapasitet hos de ansatte, bedre arbeidsmiljø, taletydelighet som bedrer kommunikasjonen og en langt mer effektiv hverdag.

 

Romakustikk AS hjelper deg med god lyd på arbeidsplassen.

Før kjøp av produkter som skrivebords-skjermer, vegg-absorbenter og akustiske tekstiler er det vesentlig å vite hvor mye man trenger, og plasseringen av disse. Derfor tilbyr Romakustikk, i samarbeid med SenseOn, rådgivning og eventuelle målinger i forkant av handel. Nettopp for at du som kunde skal vite at sluttresultatet tilfredsstiller krav til god lyd for deg og dine ansatte.

For hvorfor ikke gjøre det riktig på første forsøk?

Spør om en gratis akustikk-befaring kontakt@senseon.no / 22 69 05 55

www.romakustikk.no